Представа "Београд на даљински" отворила 53. Битеф

На пролог дану 53. Битефа изведен је пројекат "Београд на даљински" Штефана Кегија и компаније "Римини протокол". Представа, која публику ставља у улогу њеног креатора, почиње у Алеји великана на Новом гробљу, а завршава се на тераси крова Комбанк дворане.

Тамо где се живот завршава, почиње представа "Београд на даљински" – на гробљу, као добром полазишту за размишљање о животу. Група, вођена вештачком интелигенцијом и гласом попут оног из ГПС навигације, креће у град да истражују себе и друге на два сата.

"Идеја је да се јавни простор третира као простор за игру у којем посматрамо реакције публике и скоро увек видимо неку врсту хаотичног понашања. Крећемо од гробља, јер претпостављамо да се управо ту размишља о животу", каже Антон Розе, редитељ.

Одувек отворен за различите експерименте, Битеф ове године преиспитује распад, нудећи начине зближавања.

"Ова представа коју почињемо на Новом гробљу 'Београд на даљински' нас заправо у дану Пролога уводи у обе главне линије Битефа – и ову тематску, а то је криза и распад заједнице на свим нивоима од државе, преко породице до интимних партнерских односа, али нас уводи и у форму имерзивног позоришта у коме се брише разлика између гледалаца и извођача и гледалишта и сцене", истиче Иван Меденица, уметнички директор Битефа.

У уторак је био Пролог дан. У среду је свечано отварање 53. Битефа. У Народном позоришту биће изведена представа "Орест у Мосулу".

број коментара 0 Пошаљи коментар