"Минијатура на зрну грашка" у крагујевачкој библиотеци

У фонду старе и ретке књиге Народне библиотеке Србије, чувају се и минијатурне књиге, штампане у различитим епохама и различитих жанрова. Највише их је на српском, али и на француском, мађарском, немачком и чешком језику. Збирка броји 300 наслова, а њен део, предстаљен је, на поставци "Минијатура на зрну грашка" изложен у народној библиотеци у Крагујевцу.

Мање су од зрна грашка. "Оче наш" је издат 1959, у славу зачетника штампарства Јохана Гутенберга и "Олимпијска заклетва", из 1972. године. Штампане су Немачој, величине шест пута шест милиметара. Оне су најмање, а најстарија минијатурна књига из фонда Народне библиотеке Србије, је "Ратни манифест краља Фрање Јосипа I". 

"Претпстављам само, да је то било намењено војницима, међу којима је било и српских војника у Првом рату, али који су морали да се боре на њиховој страни, као нека врста ратне амајлије", рекао је Дејан Вукићевић из Народне библиотеке Србије

У форми минијатура, штампана је и белетристика – Његошев Горски Вјенац, монографије, речници, политички памфлети.

Традиција штампања минијатура, стара је, колико и сама књига. Прича се, да је француска краљица, Марија Антоанета, наручивала књиге, које јој могу стати у рукавицу.

"Прво мало кошта, може у великом тиражу да се објави и да стигне до много велике публике", истакао је Вукићевић.

Минијатурне књиге, штампане су и у Србији. Неке од њих у фонду крагујевачке библиотеке.

"Као интересантну бих издвојила Интернационалу штамопану на руском језику, у боји је", каже Татјана Јанковић из Народне библиотеке "Вук Караџић" у Крагујевацу.

За њихово читање, потребан је посебан алат, лупа. Штампају се по стандарду, који је на западу седам пута седам а на истоку, до десет центиметара.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 18. сеп 2019, 08:47) - Dragana Leskovac [нерегистровани]

prelepo!

Nisam bila u prilici da vidim ovako male knjige,Ovo je prelepo i savrseno.