Јапанолози из целог света на скупу у Београду

У свечаној сали Ректората Универзитета у Београду отворен je 23. научни скуп Европске асоцијације професора јапанског језика, под називом "Подучавање јапанског језика и културе глобално и локално", а домаћин и организатор манифестације је Филолошки факултет Универзитета у Београду.

На тродневном скупу којем присуствује преко 160 светски признатих јапанолога, биће изложено око 70 реферата научника из Јапана и бројних европских земаља.

Главни говорници на конференцији су др Мађима Ђунко, професор и шеф Катедре за студије јапанског језика и културе Факултета за језик и културу Осака Универзитета, др Норико Ивасаки, професор на Катедри за јапанске студије Нанзан Универзитета и др Љиљана Марковић, професор и декан Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Поздрављајући јапанологе ректорка Универзитета у Беораду Иванка Поповић, нагласила је да је организација те конференције уједно и важно признање високом квалитету студија јапанологије на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

"Веома ми је драго што смо у прилици да цењеним гостима из иностранства покажемо домашаје српског образовања, Београд и Србију", рекла је декан Филолошког Факултета Љиљана Марковић.

Учеснике конференције је подсетила да је Универзитет у Београду стар 211 година, а да се јапанологија изучава 43 године, да има основне, мастер и докторске студије и да је дипломирало више од 700 јапанолога.

"Сви су сјајни и успешни, као што је и водитељка нашег данашњег програма Уна Белушевић", закључила је професорка Марковић.

Председница Европске асоцијације професора јапанског језика др Марчела Мариоти, професор на Универзитету Ка' Фоскари у Венецији, након отварања је изјавила да је конференција добро припремљена, те да верује да ће Филолошки факултет Универзитета у Београду, који је овогодишњи коорганизатор, бити и одличан домаћин.

Конференција се одржава уз подршку Јапанске фондације и Друштва јапанолога Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар