Откривамо зашто се поново затвара Музеј савремене уметности

Чекали смо целу деценију да се отвори Музеј савремене уметности. Откако је октобра 2017. поново почео да ради са новом поставком "Секвенце", љубитељи уметности имају прилике да виде остварења која су обележила време од почетка 20. века до данас. Музеј на Ушћу поново ће бити затворен два месеца, од 16. јула.

Разлог за летње затварање Музеја савремене уметности јесте припрема поставке ретроспективне изложбе "Чистач" Марине Абрамовић.

В. д. директора музеја Слободан Накарада рекао је да ће се спровести обимни радови унутар музеја који захтевају архитектонске промене. Истиче да је реч о комплексној изложби и да сви музеји у свету раде сличне ствари.  

До 21. септембра због захтевне унутрашње архитектуре и постављања око 120 слика, цртежа, објеката, фотографија, видео-радова, филмова и перформанса Марине Абрамовић, публика неће моћи да види сталну поставку, која обухвата више од 300 дела из збирке Музеја савремене уметности.

Накадара каже да је у летњем периоду смањен број посетилаца али да је музеј од отварања већ премашио магичну бројку од 250.000 посетилаца. 

Верује да ће публика имати разумевања и поручује да се музеј не затвара већ припрема за спектакл.  

Последњи програм пре затварања извео је Владимир Мојсиловић. Реч је о перформансу који се бави родним темама. 

Од 16. јула, за посетиоце ће радити само благајна Музеја где могу да купе улазнице за ретроспективну изложбу Марине Абрамовић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. јул 2019, 14:12) - anonymous [нерегистровани]

nekad

pa ovo je strašno,...zatvore muzej u sred turističke sezone na skoro dva mjeseca, da bi postavili izložbu jednog umjetnika (iako je taj termin u ovom slučaju prilično subjektivan). I još neko ima obraza da u kameru kaže da je to praksa svuda u svijetu. Nevjerovatno!

(понедељак, 15. јул 2019, 11:19) - anonymous [нерегистровани]

Svi to rade?

Jeste, svi zatvaraju muzeje kad postoje ozbiljni problemi. Gotovo niko nije prinuđen da to radi samo dve godine posle decenijskog renoviranja, jer to znači samo da je renoviranje bilo klasična otimačina i da ništa nije urađeno kako rteba, samo su pare iz budžeta date onome ko je bio predviđen kao dobitnik naših para, a posao nije urađen. Ne postoji muzej koji se zatvori na dva meseca da bi postavio neku izložbu.