Оживљавање митова у Виминацијуму

У Археолошком парку Виминацијум сутра почиње други позоришни фестивал Виминацијум фест "Митови стари и нови". На неколико локација представе ће одиграти како наше, тако и глумачке екипе из региона.

Театар у Виминацијуму још увек чека да га археолози истраже, али то неће спречити глумце да овде изведу представе из региона засноване на старим и новим митовима у античком окружењу.

Као и у време Рима, фестивалски дани су овде дани празновања.

"Ту су долазили императори. Нема императора који није био. Сигурно да је присуствовао гладијаторским борбама, али и позоришним представама. Само је ово 2.000 година касније", изјавио је Миомир Кораћ.

Сцене за представе припремају се на више локација у Археолошком парку Виминацијум.

У Амфитеатру, где су некада Римљани гледали борбе гладијатора и животиња, Раде Шербеџија са својим западним колодвором отвориће фестивал. Овде ће Српско народно позориште из Новог Сада извести највећу представу "На Дрини ћуприја".

У Домусу, где су некада живели најугледнији Римљани, оживеће Еурипидова "Бакхе" Улис театра са Бриона и Загребачког казалишта младих. Овде ће се доселити и М.И.Р.А. Битефтеатра. 

У Лимесу, насељу римских легионара, љубитељи позоришта доживеће Шекспиров "Сонет 66" Државног Мађарског позоришта Темишвар, "Девојчицу са жицама" Словенског народног Гледалисча из Љубљане и Еурипидове "Жене из Троје" позоришта из Приштине и Зајечара.  

Митови стари и нови

Селектор фестивала Михајло Несторовић каже да је ове године подељен број представа на оне које обрађују савремене митове — као мит о Мири Траиловић или Мит о Европи.

"Широко поље деловања, али сужено у тај оквир који обрађује митове старе и нове", додао је Несторовић.

Представе на древним местима данас су врхунац уметности, али и велики изазов за продукцију.

"Највећи проблем је био обезбедити сценску расвету и технику за извођење представа. Ми сада нисмо у центру за културу у којем се изведе сто, двеста представа годишње. Имаћемо један велики стејџ са профи сценском расветом, са гледалиштем на трибинама као у неком амфитеатру", истакао је продуцент Виминацијум Феста Предраг Пауновић.

Домаћине не плаше ни нестабилни временски услови, јер су за своје госте обезбедили и кишне кабанице. А гледање представе на киши мала је цена за уметност.

број коментара 0 Пошаљи коментар