Шта значи лични ангажман за младе уметнике

У резиденцији амбасадора Швајцарске у Београду свечано је отворена изложба радова шесторо уметника најмлађе генерације. Реч је о финалистима конкурса "Приватна вредност", који је амбасада те земље расписала други пут, као подстицај стваралаштву овдашњих младих аутора.

Они тек ступају на уметничку сцену, и то као победници, уз заслужени аплауз. Својим сликама, скулптурама, видео-радовима, одговарали су на тему "Лично ангажовање".

Према оцени стручног жирија, који је бирао између више од 160 радова, победник је Тамара Спалајковић.

Спалајковићева упозорава на све последице људских одлука. Јер и чаша воде ће, каже, постати табу тема, када садржај буде загађен.

Изложба води кроз низ појединачних прича, које представљају личне доживљаје, реакције уметника на свет који их окружује.

То је такође и слика тог света, актуелне уметничке праксе и контекста у којем стварају наши најмлађи ствараоци.

"Постоје два разлога зашто Швајцарска организује ову изложбу. Први је јер спада у четири највећа билатерална донатора Србије. Други, што уметници индиректно промовишу вредности као што су толеранција, поштовање, отвореност. И не заборавите да су млади људи, не само уметници, Србија сутрашњице. Они ће допринети процесу помирења", рекао је Филип Ге, амбасадор Швајцарске у Београду.

Изложба је за јавност отворена до 27. јула, два пута недељно, средом и суботом по подне, уз најаву посете.

број коментара 0 Пошаљи коментар