Давинчијева крила од филтера за кафу

Поводом 140 година дипломатских односа Италије и Србије и 500 година од смрти Леонарда да Винчија у Италијанском институту за културу приређена је изложба дечјих радова инспирисаних делима чувених италијанских уметника.

Према Леонардовим нацртима летеће машине деца су направила крила. Њихова инсталација је од балза дрвета, а свако перо на крилима, чији је распон четири метра и 80 центиметара, израђено је од филтера за кафу и осликано различитим техникама.

Пажњу привлачи и Трајанов стуб од алуминијумских рељефа. У изложеним делима су и скулптуре, цртежи, слике, и све инспирисано делима - Микеланђела, Ботичелија, Модиљанија, Маринија.

"Овде су цветови које је проучавао Леонардо да Винчи, радили смо и италијанске борце, и правили смо коње од Марина Маринија у покрету", рекла је једанаестогодишња Дуња Левачић.

Нађа Комад, ученица осмог разреда, наводи да им је био изазов да раде са жицама, али успели су да се изборе са тим.

"Најтеже ми је било кад смо морали да радимо како је један сликар сликао људе, зато што ја увек цртам велике очи, али овде су требале мале очи", рекла је десетогодишња Лана Јанковић.

Стотину деце од четири године до 15 година стварало је та дела претходних пет месеци.

"Они су били одушевљени зато што су могли да експериментишу, истражују, науче нешто ново, а уз то упознају италијанску уметност и културу", рекла је Биљана Генал из уметничке школе "Genal Art Space".

Циљ директора Италијанског института за културу, Давидеа Скалманија је да повежу децу и уметност.

"Леонардо да Винчи се као дете почео бавити уметношћу. Изучавао је занат код уметника... битна је посвећеност уметности, и због тога смо ми изузетно срећни што овде видимо радове деце и сигуран сам да ће они цео живот волети уметност", рекао је Скалмани.

У последњој недељи септембра изложба ће бити представљена у Трсту, у склопу програма Конференције министара за науку земаља чланица Централноевропске иницијативе.

број коментара 0 Пошаљи коментар