Све нијансе мукотрпног рада глумачке легенде Боре Тодоровића

Изложба о глумцу Бори Тодоровићу у делима Александра Поповића и Душана Ковачевића, отворена је у Музеју позоришне уметности у Београду. Повод за изложбу је 90 година од његовог рођења и пет година од његове смрти.

Казек у Атељеу 212, подстанар из Балканског шпијуна, Ђенка из Маратонаца, Бора Шнајдер и Лука Лабан из "Професионалца", само су неке од улога које је на позоришној сцени и филмском платну оживљавао Бора Тодоровић.

Говорило се да лако игра улоге, као у животу, а он је на то одговарао, да иза свега стоји простудиран и измерен мукотрпни рад.

"Он је био човек шарма и ако вам је био потребан глумац да игра нешто што је изузетно шармантно онда је прва помисао на Бору. Сада када сам ушао у ову собу, као да сам ушао у времеплов. Гледам неке слике од пре 45 година и гледам нас из неког другог времена, као да није реч о нама него о неким другим људима", каже академик Душан Ковачевић, драмски писац и редитељ.

Бора је испољавао таленат у свим нијансама. Његова тумачења су била схватљива и уверљива, за своју глуму је рекао да је сведена - наглашавајући да и најтежа мисао може да се изговори тихо и да сваки набој и експлозивност могу да буду скривени, а да се и те како осећају.

У остварењима Душана Ковачевића у којима се бришу жанровске разлике преплитањем елемената комедије и драме, у годинама заједничког рада показало се да је Бора један од најбољих тумача Ковачевићевих карактера.

"Радио сам као кројач кад ради одело, тако да ми је Бора био увек прва подела", наводи Ковачевић.

За глумицу Љиљану Драгутиновић он је био велики освајач публике.

"Сваки пут сам слушала Бору иза сцене, и то је било фасцинантно, та његова велика енергија нежног мангупа", каже ова глумица.

Улоге у делима Александра Поповића и Душана Ковачевића чине велики део Тодоровићевог глумачког опуса. Издвајао се ненаметљивом игром, а лежерност и природност није поседовао само на сцени већ и у приватном животу.

број коментара 0 Пошаљи коментар