Горици Поповић награда "Жанка Стокић"

Добитница награде "Жанка Стокић" за 2019. годину је глумица Горица Поповић. Жири се једногласно определио да Поповићева буде лауреат признања које већ седамнаест година додељују Народно позориште, Компанија "Вечерње новости" и Град Пожаревац, саопштили су организатори.

Ове године у конкуренцији је било девет кандидаткиња, а о добитници је одлучио жири којим је председавала Радмила Живковић и чланови — в.д. управника Народног позоришта Ивана Вујић, прошлогодишња добитница Наташа Нинковић, главни и одговорни уредник Компаније "Новости" Милорад Вучелић, као и писац Горан Петровић.

Свечана додела признања је 19. маја на Великој сцени Народног позоришта.

Горица Поповић је стални члан "Атељеа 212". Уз бројне позоришне, филмске и телевизијске улоге, наша свестрана уметница окушала се и у редитељским задацима, ауторским пројектима, телевизијским сценаријима.

Радила је костиме и сонгове за неколико представа, приређивала изложбе, а на почетку каријере била је један од чланова групе "Сунцокрет" Боре Ђорђевића.

Историјат награде и критеријуми за доделу

Награда је установљена 2003. године на иницијативу Мире Ступице, која је била и доживотни председник жирија. Уручује се "личности која је богатством свог глумачког израза обележила позоришни, филмски и телевизијски живот Србије". 

У избору добитника одлучује "целокупно глумачко остварење активног глумца у пуној стваралачкој зрелости". 

Састоји се од плакете коју дарује национални театар — рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића, статуете Жанке Стокић, која је дар Града Пожаревца и рад академског вајара Драгише Милошевића, и новчаног износа који поклањају "Вечерње новости".

број коментара 0 Пошаљи коментар