Последњи преживели логораш Маутхаузена: Плакао сам као дете

Душан Стојиљковић, последњи преживели логораш Концентрционог логора Маутхаузен говорио је на промоцији неколико књига о сликару Милошу Бајићу, такође логорашу у Матхаузену и о самом логору.

На конференцији за медије у београдској Комбанк дворани представљене су књиге Монографија Милоша Бајића Саве Степанова, КЛ Маутхаузен, повратак непожељан Љубомира Зечевића и Тамаре Ћирић Даниловић, још једна монографија Милоша Бајића ауторке Љубице Бубе Миљковић, у издању Народног музеја Србије, и књига Зашто се нисте убили Виктора Франкла.

Милош Бајић је у току Другог светског рата био одведен у злогласни нацистички логор Маутхаузен и о његовом животу и раду снимљен је филм Линија живота редитеља Дарка Бајића чија је премијера заказана за 8. мај на фестивалу "Белдокс".

Стојиљковић је један од јунака филма и књижевни преводилац и публициста.

За њега нема дилеме да је филм Линија живота изузетно дело које ће коначно осветлити истину о дешавањима у КЛ Маутхаузен и начинима превазилажења тих страхота.

"Американци су послали 1.100 тона материјала о логору у САД пре суђења злочинцима који су тамо доводили људе у смрт. Такође први истраживач Маутхаузена у Чехословачкој је наишао на 500 тона материјала о логору, али аустријске власти нису имале пара да то пренесу код себе", испричао је Стојиљковић и нагласио да је Маутхаузен стравичан логор.

"Људи су довођени у тај логор са свих страна. Осуђеници из више од 30 нација су били у логору. Мој логоршки број је био 107032. На рукама ми је умро друг из бањичког логора и последња реч на уснама му је била мама. Држао сам га у наручју, појео његов последњи залогај. Плакао сам тада као дете", рекао је Стојиљковић.

Додао је да је 61 злочинац изведен на суђење због недела у Маутхаузену, а од њих је 49 осуђено на смрт вешањем, док су остали помиловани.

"Судија је према сопственом признању на суђењу спровео крсташки рат према нацистичким бандитима. У историји холокауста Маутхаузен спада у настрашније логоре", нагласио је Стојиљковић.

Подсетио је да је у Јајинцима била кућа у којој је била команда за ископавање лешева.

"Она је организовала ископавање у Јајинцима, Панчеву и Нишу. У Београду се завршио холокауст", навео је Стојиљковић.

број коментара 0 Пошаљи коментар