Ретка издања књига за децу у Библиотеци града Београда

У сарадњи са Српским библиофилским друштвом Библиотека града Београда приредила је изложбу старих и ретких српских издања за децу од 1889. до 1944. године – "Књиге о деци и за децу".

"Приче за децу" штампане су 1889. године. "Удесио их је" Димитрије Путниковић, учитељ и педагог, оснивач и уредник листа за децу Мала Србадија, аутор уџбеника и књига за децу, оснивач Школског, данас Педагошког музеја у Београду.

С краја 19. века је и књижица за добру децу "Да вам причам" коју је приредио песник и хумориста Васа Крстић, самозвани Чика Васа Љубисав, чији је таленат подстицао Чика Јова Змај.

Међу светским насловима је Керолова "Алиса у чаробној земљи" из 1923. коју је препричао Станислав Винавер. Изложене су и књиге Десанке Максимовић штампане током Другог светског рата.

"Међу овим изложеним књигама се налазе и оне које у себи садрже изузетно лепе дечје цртеже, а нацртале су их Бета Вукановић, Цуца Сокић и Васа Поморишац", рекао је Срђан Стојанчев, аутор изложбе.

Представљене су поучне књиге за васпитаче и васпитанике, али и приче, басне, бајке, загонетке, поезија у слици и речи.

"Изузетно су ретке и не можете их наћи и видети у наше две најпознатије библиотечке институције Народне библиотеке Србије и Библиотека Матице српске", додао је Стојанчев. 

Изложба старих и ретких издања за децу може се погледати у позајмном одељењу Библиотеке града Београда до 23. маја.

број коментара 0 Пошаљи коментар