Значај дигиталног наслеђа за младе

Дечји културни центар у оквиру пројекта “Радост Европе дигитално" прикупља, дигитализује и представља обрађене материјале који сведоче о животу најстарије манифестације дечјег стваралаштва код нас. Значај дигиталног наслеђа за културу, тема је трибине поводом педесетог рођендана “Радости Европе".

Путовањем у историју "Радости Европе", сређивањем и дигитализацијом архивског материјала и његовим изучавањем, добија се слика о томе какав је однос према деци и култури за децу био некада, а какав је он данас.

"Морамо да отворимо канале на дигиталним мрежама, јер се родитељи и деца тамо интензивно крећу и то је место где можемо да их заинтересујемо за нешто овако", напомиње уредница Ивана Табори Обрадовић.

Пројекат је важан истраживачима јер омогућује да се повежу установе и организације које креирају иновативну културну понуду за децу. И Влада је сачинила акциони план у којем је један од циљева да се школарци што боље упознају са културним наслеђем.

"Наша истраживања показују да се и даље 99 одсто ствари базира на чистом ентузијазму, све што раде, људи причају како наши музеји ништа не раде. Раде, и те како много. И наставници се јако пуно труде и ту исто постоји велики отпор и школа и некада кажем ригидност министарства просвете у спровођењу свих тих програма", указује Маша Вукановић, виши стручни сарадник Завода за проучавање културног развитка.

Пре неколико деценија дечје културне институције код нас и у Шведској радиле су на сличан начин. У Шведској су још увек активне, а код нас у мањим срединама готово да више и нема програма за децу. Упућени кажу, важно је имати стратегију.

"Говоримо о улагању у институције које се баве културом за децу и са децом, с друге стране, говоримо о подршци и различитим иницијативама, како на националном тако и на локалном нивоу", напомиње Маша Аврамовић, педагог и докторанд на Содерторн универзитету у Стокхолму.

А сусрет пријатељства "Радост Европе" омогућује деци да се изразе, упознају и граде будућу Европу, да чувајући вредности своје земље заједно стварају европски идентитет.

број коментара 0 Пошаљи коментар