Софка и данас живи "Нечисту крв"

Роман "Нечиста крв" Борислава Станковића је једно од највреднијих дела у српској књижевности, са обиљем тема, мотива, идеја и ликова. Маја Тодоровић је за адаптацију користила све вредности овог остварења и написала оригиналну драму, препознајући актуелно и свевремено у том делу – са намером да га приближи савременој публици. Премијера одржана на Великој сцени Народног позоришта.

Maja Toдоровић и редитељ Милан Нешковић из "Нечисте крви" издвајају тему жене и њене остварености, узроке и последице трагедије Станковићеве и наше Софке чији се живот не завршава трагичном смрћу већ трагичним животом.

Улогу Софке посвећено, из визуре своје генерације, тумачи глумица Јована Стојиљковић.

"Она је своја, она је специфична, она је одрасла у таквој породици. Њени родитељи колико су различити од ње и чине неке лоше ствари по њу, она је слична њима, она је њихово дете. Тако да Софка представља све жене, али тако неке сличне као што је она", каже глумица Јована Стојиљковић.

Софка се у овој представи од самосвесне, јаке, жене пуне живота и страсти претвара у жртву насиља коју муж злоставља.

У ширем контексту ова "Нечиста крв" разматра тему љубав. Шта се то догоди са људима, па љубав прерасте у бес и мржњу? Да ли је то нека "нечиста крв" коју носимо као наслеђе или је то последица окружења у којем живимо?

И није овде само Софка жртва насиља, готово сво јунаци су на неки начин и жртве и насилници.

"То је цели неки живот закопчан изнутра, а споља само идемо и причамо о ономе шта ја хоћу, шта желим и за чим тежим, то не постоји, то се чак кажњава. Значи, живот се своди на ја морам, ја треба ово да урадим, од мене се очекује ово", рекла је глумица Наташа Нинковић.

За глумца Небојшу Дугалића ово дело, без обзира на то што припада том времену, представља слику "универзалног човековог морања".

"Неке условљености, социјалним миљеом, менталитетом, наслеђем, друштвом и свим тим притокама нечисте крви о којој Бора пише", објашњава Дугалић.

"Нечиста крв" је на великој сцени Народног позоришта окупила изузетне глумце. Она је драгоцено, савремено тумачење дела српске класике које традицију поштује и посредством ње препознаје шта нас то данас мучи.

То колико се време, окружење и начин живота променио од доба Станковићеве Софке, али и то да су насиље и нерешени породични односи, увек су и свуда болне теме.

број коментара 0 Пошаљи коментар