Почели "Доситејеви дани"

У Београду се до 16. априла одржавају "Доситејеви дани". Задужбина "Доситеја Обрадовића" већ 15 година организује тај догађај и подсећа на Доситејева начела о образовању, васпитању и српској култури.

Доситеј Обрадовић, загледан у време вековима испред себе, живео је за просвећивање српског народа. Манифестација названа по њему подсећа на важност његових постулата и на значај одржавања самих задужбина као основа српске културе.

"Задужбине су стара српска традиција, једна од најмоћнијих институција српске културе. Оне обнављају везу између савремености и прошлости, оне су главна институција културе сећања, ако би се тако могло рећи", истиче Душан Иванић, председник управног одбора Задужбине.

Идеју о стварању српског књижевног језика донео је Доситеј. Његове Басне у стиху и прози нашле су се у првим српским новинама још 1791. године, а популарне су међу младима и данас.

"Доситеј је међу личностима које не застаревају. Све оно што је он поручивао својим саговорницима у 18. веку актуелно је и данас. Статус народног језика, статус толеранција, култура дијалога, васпитање, образовање, поверење у здрав разум. И Доситејево стално упозорење да човек може мислити о свему", напомиње Иванић.

Задужбина "Доситеј Обрадовић" за 15 година рада добила је Светосавску награду Министарства просвете, Вукову награду и повељу Патријарха Павла.

"Задужбина Доситеј Обрадовић је самостална организација која није на буџету. Суштина њеног финансирања је рад преко пројеката. Задужбина је основана пре 15 година и у својим програмским циљевима она је определила своје задатке да сарађујући са младима, са нашим људима у дијаспори, ученицима и професорима нашим из иностранства она повезује нашу традицију", истиче управница Задужбине Мирјана Драгаш.

Доситејеве ставове следили су многи, а оно што је највише истицао јесте значај просвете не на повлашћене сталеже, већ на све народне слојеве.

број коментара 0 Пошаљи коментар