Борина Софка опет у Народном позоришту

Од последње драмске премијере рађене по чувеном роману "Нечиста крв" Боре Станковића у Народном позоришту у Београду прошло је 45 година. Зато се сада с нестрпљењем очекује премијера представе заказана за петак. Екипа РТС-а је забележила ексклузивне снимке на проби "Нечисте крви".

Један од најлепших и најтрагичнијих женских ликова домаће књижевности - Софка – стиже на велику сцену Народног позоришта. Ипак, ауторка драматизације Маја Тодоровић и редитељ Милан Нешковић поручују: Оставите сва предубеђења код куће. У представи нема језика старог Врања, има свевремене приче о љубави, страсти, чежњи и патњи, личној и породичној. Софку тумачи млада звезда српског глумишта Јована Стојиљковић.

"Док читате роман, а и ову драматизацију, можете да је сажаљевате, мени је то јасно, али ја то никада не бих смела као Софка. Она је особа која је горда, која се, дошли смо до те реченице, инати са својом судбином", објашњава Јована лик који тумачи.

За редитеља Милана Нешковића, "Нечиста крв" прича о љубави, "о разним видовима љубави, о томе како је љубав нестала између људи".

"Како је могуће да љубав нестане, а толико је има", пита се Нешковић.

У подели су Љиљана Благојевић, Радмила Живковић, Танасије Узуновић. Газда Марка тумачи Ненад Јездић, Софкину мајку Наташа Нинковић.

"Живот се своди на ово 'ја морам, ја треба ово да урадим, од мене се очекује ово', само се то ради, а цели су животи потиснути унутра", сматра Наташа Нинковић.

Улога оца ефенди Мите поверена је Небојши Дугалићу.

"Ја сам се трудио да овај мој лик, лик оца, Мите, буде слика једног безизлаза притиснутог морањем, који је принуђен да чини најстрашније кораке да би опстао", каже Дугалић.

Жељни љубави и слободе, оживеће Борини јунаци и срести се са публиком, оном која мисли да све зна, и оном за коју се мисли да ништа не зна. Дуго их није било. "Нечиста крв" је поново у Народном.

број коментара 0 Пошаљи коментар