Март - месец Франкофоније

Месец франкофоније у Србији, традиционално се обележава у марту. Овогодишњи програм чине концерти, франкофона песма, предавања, дебате и изложбе у организацији Француског института у Србији.

Традиционална франкофона залагања за културну и језичку равноправност, одржавање мира и једнакост полова представиће се на овогодишњем Mесецу франкофоније. 

Традиционално такмичење у извођењу француске шансоне одржаће се широм Србије, а поред тога представиће се залагања за културну и језичку равноправност, одржавање мира и једнакост полова представиће се на овогодишњем Месецу франкофоније.

"Србија је од октобра 2018. године постала придружена чланица међународне организације франкофоније и то је велика ствар за Србију. Француска амбасада организује предавања о 180 година француско-српских дипломатских односа", каже Соња Филиповић из Француског института.  

Једна од најбитнијих спона француске и српске културе су дела Станислава Винавера. Његов књижевни опус и данас оплемењује културну повезаност две земље. Mногобројна Винаверова дела о француској књижевности, филозофији, ликовним уметностима, музици и политичким идејама и данас се проучавају и читају.  

"Винавера смо давно анализирали као преводиоца и знамо да је један од највећих преводилаца, одавно га знамо као једног од највећих пародичара, пропагатора модернизма, авангарде. Али ми нисмо знали, нисмо имали на једном месту шта је све Винавер писао и чиме се бавио", објашњава унука проф. др Милица Винавер, унука Станислава Винавера.

Винавер је био један од оних који су заслужни да европска култура пронађе свој пут ка Србији, а дани франкофоније представљају управо омаж вредностима које зближавају и негују заједничку прошлост и дугу историју односа са Француском.

број коментара 0 пошаљи коментар