Изложба "Изгнаници без своје воље"

Након два месеца изложба "Изгнаници без своје воље" се сели из Библиотеке "Владан Десница" у главну зграду Библиотеке града Београда у Кнез Михаиловој. Изложба обележава век од доласка "Белих" Руса у нашу земљу, међу којима је велики број уметника, научника, инжењера који су допринели развоју Србије.

Више од 40.000 Руса, колико их је стигло пре 100 година, променило је не само изглед Београда, већ и културу и образовање.

Руски професори чинили су четвртину наставног кадра Београдског универзитета. Руски уметници су обновили балет и оперу Београдског народног позоришта. Њихове истакнуте архитекте пројектовале су велики број зграда, међу којима и зграде Владе Србије, Главне поште, старог Генералштаба.

"Међу руским мигрантима који су дошли у Србију најпознатији су били Толстојеви потомци. Троје Толстојевих директних потомака тј. унука дошли су у Србију као емигранти. Остали су ту до педесетих година прошлог века. Они су просто на неки начин допринели тој сарадњи Руса и Срба, и у академском смислу, научном смислу су обогатили српску традицију", каже Наташа Булатовић, кородинатор руско-српске културне сарадње у Библиотеци "Владан Десница".

А руска традиција и књижевност се већ две године негују у библиотеци посвећеној Сергеју Михалкову. Међу више од 3.000 наслова руских књижевника одрасли претежно бирају класике –Достојевског и Толстоја, док најмлађи обожавају руске бајке.

"Ми иначе радимо радионице са децом предшколског узраста, млађег основношколског узраста и управо покушавамо да модерне дечје писце на неки начин приближимо деци и да на неки модеран начин кроз мултимедијалну грађу учинимо деци занимљивом ту руску традицију", истакла је Булатовићева.

Руски језик чланови библиотеке Града Београда моћи ће од пролећа у овом тзв. "руском кутку" да уче потпуно бесплатно.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 08. феб 2019, 11:05)
DAN [нерегистровани]

Stradalnici

Ruski imigranti su izvukli Srbiju od intelektualnog gubitka u Velikom ratu! Stradalnici kojima mnogo dugujemo !