Објављена "Монографија: Небојша Глоговац"

Удружење драмских уметника Србије, Вулкан издаваштво и Библиотека града Београда, издали су књигу под називом "Монографија: Небојша Глоговац", саопштили су из удржења.

"Мало је рећи да се човек среће с великим дилемама у настојању да склопи скицу за портрет једног импресивног уметничког и људског бића, бића чије је име Небојша Глоговац, на страницама монографије која је припадајући део наше највеће глумачке награде Добричин прстен", написала је уместо поговора, на последњим страницама монографије ауторка Татјана Њежић.

"Колика је част била прихватити се тога посла, по одлуци председништва УДУС-а, посебна је тема. Као и питање одговорности, изазова, зебњи...Небојша Глоговац је, кроз своје роле, чинио немогуће кораке који нас приближавају чудесности живота. Својим бављењем уметношћу глуме отварао је нове светове, нове хоризонте, нове видике...", забележила је ауторка Њежић.

Луксузно опремљена монографија на 245 страна, са више од 100 фотографија, обухвата више целина.

У првој, под називом "Сцене и екрани", садржани су текстови о позоришном, филмском и телевизијском опусу Небојше Глоговца из пера Горчина Стојановића, Александра Милосављевића, Мирољуба Стојановића и Драгана Илића.

Друга, обимом највећа целина, "Речи које живот значе", садржи двадесетак поглавља сазданих од његових речи, исказа. Трећу целину чине ауторизоване белешке.

Четврта, која носи назив "Рекли су...", обухвата прилоге 18 реномираних уметника и стваралаца.

О Небојши Глоговцу говорили и писали Дејан Мијач, Бранка Катић, Јагош Марковић, Ксенија Маринковић, Горан Паскаљевић, Наташа Нинковић, Угљеша Шајтинац, Војин Ћетковић, Ленка Удовички, Дејан Дуковски, Јелисавата Сека Саблић, Рајко Грлић, Горан Шушљик, Александар Поповски, Радивоје Раша Андрић, Анте Томић.

У књизи је заступљен и текст владике Григорија, епископа захумско-херцеговачког.

Следи део који чини документација, односно попис улога и награда, као и сажетак на енглеском језику.

Огромну захвалност за настанак ове књиге ауторка Татјана Њежић дугује Мини Глоговац и Милици Глоговац, које су јој уступиле чудесну, велику црну кутију с белим туфнама и у њој прегршт материјала, од својеврсног прес-клипинга, преко мноштва фотографија до ситница попут привезака, писамаца, позивница.

Нарочиту захвалност дугује свим у књизи заступљеним ауторима прилога.

Велика подршка и ослонац у сваком тренутку ауторки је био Војислав Брајовић, председник УДУС-а.

Настојању да се унутар корица овог издања склопи скица за портрет импресивне уметничке и људске величине, Небојше Глоговца, немерљив допринос дала је и Маја Медић, уредница фотографије.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 07. феб 2019, 15:17)
anonymous [нерегистровани]

Legenda

I ljudina..Vjecna Slava ovome Hercegovcu.! Jedan od najvecih glumaca koje smo imali.