Поезија уживо – вече Љубомира Симовића

У оквиру програмског циклуса "Поезија уживо" одржано је вече академика Љубомира Симовића. Посетиоци у Коларчевој задужбини и слушаоци другог програма "Радио Београда" могли су да чују избор из шездесетогодишњег опуса једног од најзначајних савремених српских песника.

Као што чувене драме које је написао – "Путујуће позориште Шопаловић", "Хасанагиница", "Чудо у Шаргану", "Бој на Косову" карактерише поетичност, поезију Љубомира Симовића одликују изразити драмски набој и обрти у свега неколико строфа.

Једном приликом је изјавио како све примећује. У детаљима свакодневице, на пијаци и улици, крије се читав универзум.

"Ја читам и графите, неке од њих чак и забележим. Гледам шта нови сликари сликају по зидовима и тако даље. Никад не знате шта из чега може да никне и шта може да вас инспирише", каже Симовић.

Реке су неизоставни део живота и стваралаштва Љубомира Симовића. Написао је трилогију "Планета Дунав", а одрастао поред Ђетиње и свом родном граду посветио роман-хронику "Ужице са вранама"

"Говорећи о рекама, ја не могу а да се не сетим свога детињства, кад смо у Ужицу проводили на реци од ујутру до увече и негде од почетка априла, па све до Михољског лета цео дан, нисмо излазили из реке. Данас је то немогуће. Реке су загађене и данашња деца и не знају шта им је та нова технологија или небрига или ко зна шта све, одузело од живота", напомиње Симовић.

Љубомир Симовић припрема нову збирку песама "Риба с два репа" и допуњено издање књиге о сликарима и вајарима "Читање слика", по којој је снимљен серијал РТС-а.

Остали аутори: Марко Рајковић
број коментара 0 Пошаљи коментар