"Одјек векова" у галерији "Икар"

У Дому ваздухопловства у Земуну простор галерије "Икар" оплемењен је сликама Ирине Черњавски Шантрић. Академска сликарка своју тридесету самосталну поставку "Одјек векова" посветила је Метохији и Косову и својим руским коренима.

Ирина Черњавски Шантрић стиховима и насликаним уметнинама води нас до Метохије. Ту надомак српског духовног одредишта – Пећке патријаршије. Средњовековна владарска одличја преноси на своја платна и прича нове приче.

"Покушавам да на неки начин сачувам историју, да сачувам заправо тај неки исконски дух православља. Тих средњовековних прекрасних фресака, кроз ту неку дубину боје. Преносим, чини ми се ту неку патину, кроз трагедију Балкана", каже Ивина Черњавски Шантрић.

Метохију с чежњом из срца дочарава преко платна и потајно се нада да ће се вратити, као што су њени преци маштали о својој руској постојбини.

"Она је ту дубоко дотакла и нама изнела управо ту неку духовност. Њено емоционално биће и њено уопште одредиште које је одређено косметским и руским коренима", истиче Татјана Сурлић, начелница Дома ваздухопловства у Земуну.

Кроз свој "Одјек векова" Шантрићева преноси не само тугу за снежном, већ и разбехареном Метохијом.

Ту је и понос на порекло али и лепота свега што је људска рука потпомогнута природом створила. У то име и позивница да до краја јанура видите изложбу "Одјек векова" Ирине Черњавски Шантрић која од доласка Мисије Уједињених нација живи и ствара у Београду.

 

број коментара 0 пошаљи коментар