Представа "Светозар" поводом обелезавања присаједињења

У Српском народном позоришту изведена je представа "Светозар", као један у низу догађаја који су организовани у Новом Саду поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Кроз живот, дело и страдање народног трибуна Светозара Милетића, у овоj драми је приказана комплетна епоха српске борбе за остварење вишевековног сна о присаједињењу, од Мајске скупштине 1848. године, па све до 1918. године.

Драма "Светозар" настала је по тексту Милована Витезовића, а у драматизацији Спасоја Ж. Миловановића. Режију је потисао Југ Радивојевић.

Представа "Светозар" ће премијерно бити изведена у недељу у СНП-у, на сцени "Пера Добриновић", с почетком у 19.30.

Вечерас је играна праизведба, затвореног типа, којој су, између осталих, присуствовали премијерка Ана Брнабић, министар културе Владан Вукосављевић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. 

Раније данас, у склопу обележавања јубилеја, у центру Новог Сада, отворена је интерактивна поставка "1918", мултимедијална изложба посвећена најзначајнијим личностима и преломним догађајима поменутог историјскох периода.

У недељу ће бити приређено и отварање Музеја Присаједињења Војводине Краљевини Србији и свечано откривање споменика краљу Петру I Карађорђевићу, испред Гимназије Ј. Ј. Змај.

За крај програма, истог дана, тачно у подне, одржаће се и Свечана академија посвећена 100. годишњици Присаједињења Војводине Краљевини Србији, у Српском народном позоришту. 

број коментара 0 пошаљи коментар