Награда београдској уметници Тијани Којић на "Остен бијеналу" у Скопљу

На престижном "Остен бијеналу" за цртеж у Скопљу, уметница Тијана Којић из Београда добила је награду "Млади балкански уметник", коју додељује Светска асоцијација визуелних уметника (WАВА) у сарадњи са Светском галеријом цртежа Остен.

Дела Тијане Којић ће, заједно са делима уметница Кристине Цани из Грчке и Трајане Панајотове из Бугарске, које су добиле исто признање, бити представљени на изложби посвећеној младим балканским уметницима у Марибору у марту 2020. године.

Награда "Млади балкански уметник" биће и повод да се награђивани аутори представе у региону кроз низ изложби чији је циљ умрежавање културних актера Балкана у заједничку уметничку сцену.

Изложба посвећена уметности цртежа, у организацији Светске галерије цртежа Остен, отворена је 22. новембра у галерији Чифте амам у Скопљу, изложбеном простору Националне галерије Македоније.

Изложбену структуру чине три дела: Ретроспективна изложба поводом 50 година Светске галерије карикатура, изложба Остеновог бијенала за цртеж и изложба дела досад награђиваних аутора, међу којима су и радови Марине Абрамовић, Јоже Цијухе, Глигора Чемерског и других. На изложби је укупно представљено више од 270 уметника из целог света.

Светска галерија цртежа Остен доделила је ове године награду за животно дело Пјеру Сулажу, прослављеном француском уметнику, док се у одељку посвећеном светском културном наслеђу посебно осврће на дело Хенрија Мура, великог скулптора 20. века, познатог и по изузетном афинитету према цртежу као пољу изражавања.

Гран при за уметничко достигнуће добио је Родољуб Анастасов из Македоније, а посебан Гран при за допринос светској уметности Пасквале Селона из Италије.

Себастијан Лубински из Пољске освојио је прву награду за цртеж, Олга Тобрелуц из Русије прву награду за графику, а Барбара Крол из Немачке прву награду за сликарство на папиру.

број коментара 0 пошаљи коментар