У Новом Саду отворена изложба "1918 понос"

На Тргу слободе у Новом Саду отворена је интерактивна, мултимедијална изложба "1918 понос", посвећена најзначајнијим личностима и преломним догађајима Првог светског рата и Присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Аутор изложбе, која је постављена у Змај Јовиној и Дунавској улици, је Душан Јововић.

"Вратили смо се на тренутак у оне величанствене дане пре 100 година када су после заједничких вишедеценијских напора у ондашњој Аустроугарској, Срби угледали слободу", рекао је Игор Мировић, председник Покрајинксе владе.

"Грађани ће моћи на модеран начин, мобилним телефонима, преко апликације упознају и открију, неоткривене ствари о људима који су обележили оно време и који су на неки начин ударили темеље за све оно што се након тога дешавало у Војводини", указао је Мировић.

Истакао је да су слобода, равноправност, заједништво и напредак, четири заветне мисли које красе Војводину.

"Ова изложба у Змај Јовиној и у Дунавској улици је у духу обележавања великог празника, а опет конципирана тако да кроз савремене технологије буде атрактивна и занимљива свим нараштајима", изјавио је Милош Вучевић, градоначелника Новог Сада.

Вучевић је рекао да на тај, занимљив начин можемо да добијемо причу која ће нам дочарати све оно што се дешавало 1918. године и зашто ми данас можемо да мирно и слободно стојимо у Новом Саду, Војводини и у Србији.

У склопу програма, вечерас ће у Српском народном позоришту бити премијерно изведена представа "Светозар", по сценарију Милована Витезовића, у режији Југа Радивојевића.

Потом, следи концерт на Тргу слободе, на ком ће наступити Здравко Чолић, Звонко Богдан, сопран Драгана Радаковић, Војвођански симфонијски оркестар, виолиниста Роберт Лакатош, Новосадски Биг Бенд, Велики тамбурашки оркестар РТВ и Октет Опере СНП.

Сутра ће бити приређено отварање Музеја Присаједињења Војводине Краљевини Србији и свечано откривање споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу Ослободиоцу, на Тргу Републике - испред Гимназије "Јован Јовановић Змај".

За крај програма, у подне ће бити одржана Свечана академија посвећена 100. годишњици Присаједињења Војводине Краљевини Србији, у Српском народном позоришту.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 24. нов 2018, 21:42)
,," [нерегистровани]

Свака Част!

Прелепо, како и Заслужују Наши Преци, који су своје животе полагали за Присаједињење.

Хвала Свима који су Нам ово Обележавање улепшали.

][
][