Ивана Вујић уместо Дејана Савића на челу Народног позоришта

Влада Србије разрешила је, на лични захтев, управника Народног позоришта Дејана Савића и на његово место поставила редитељку Ивану Вујић.

Ивана Вујић именована је за вршиоца дужности управника Народног позоришта.

Како је саопштила Влада Србије, Савић је разрешен на лични захтев.

Ивана Вујић рекла је за Танјуг да је пред њом велики посао и одговорност.

"Љубав је најважнија реч у уметности. Љубав је кључна реч и за мој ангажман у Народном позоришту, јер ћу покушати да вратим љубав међу те бројне врхунске уметнике и све запослене у нашем најзначајнијем театру", рекла је Вујићева.

Истиче да ће се потрудити да Народно позориште има врхунски уметнички и стваралачки реноме, какав се очекује од најважније националне театарске куће.

"Важно је да успоставимо инспиративну, стваралачку атмосферу у позоришту", закључила је Вујићева.

Постављање Иване Вујић на место управника је епилог једномесечне кризе у Народном позоришту у којем је, после смене Жељка Хубача, директора Драме нашег националног театра, део глумачког анасамбла тражио смену Дејана Савића.

Биографија Иване Вујић 

Ивана Вујић је од 2005. године редовни професор Факултета драмске уметности, на предмету Позоришна режија.

Дипломирала је на Катедри за позоришну и радио режију на ФДУ у Београду, а постдипломске студије завршила на париској Сорбони.

Била је уметнички директор Битеф театра од 1990. до 1997, као и уметнички директор Фестивала интернационалног алтернативног театра (ФИАТ) у Подгорици 1994–1996.

Оснивач је и уметнички директор урбаног "фринџ" фестивала "Аероплан без мотора" 1994–1997, а била је и уметнички директор фестивала Белеф 1997–2001.

Оснивач је и директор позоришта Бетон хала театар у Београду.

Више година била је директор Интернационалних летњих школа Универзитета уметности.

За допринос развоју образовања и културе добила је високо признање Министарства за образовање и науку Француске – Орден академских палми – витез командирског реда 2010. године.

На сценама Србије, Словеније, Немачке, Италије поставила је преко 80 представа. Радила је широм бивше Југославије: Београд, Нови Сад, Суботица, Зрењанин, Сомбор, Панчево, Крагујевац, Приштина, Љубљана, Марибор, Подгорица.

број коментара 0 пошаљи коментар