Хубач: Надам се да мађарске колеге нећемо дочекати у штрајку

Гостовање Националног театра из Будимпеште са представама "Вртешка" и "Банк Бан" на сцени Народног позоришта у Београду заказано је за 23. и 24. новембар, а Жељко Хубач, смењени директор драме, каже да се нада да ће до тада проблеми у тој кући бити решени и да колеге из Мађарске неће дочекивати у штрајку.

Жељко Хубач је за Танјуг рекао да се ради о великом културном догађају, који је проистекaо из двогодишње сарадње Драме Народног позоришта у Београду и будимпештанског драмског националног театра, а који финансира Влада Мађарске.

"Пре две године смо први пут гостовали на једном од најзначајнијих европских фестивала, МИТЕМ-у, који организује Народно позориште из Будимпеште, са представом 'Родољупци'. Реакције публике и критике из Мађарске, али и из целе Европе, су биле изузетне", рекао је Хубач. 

Након тога су се, додаје, контакти између Драме Народног позоришта и Националног театра из Будимпеште, које је драмско позориште, интензивно развијали, захваљујући пре свега драматургу тог театра Ернеу Веребешу. 

"Пратили смо репертоарске успехе једних и других, а ове године су колеге из Будимпеште одлучиле да средства која су добили од своје владе, а намењена су промоцији њихове културе у региону, усмере нејпре на гостовање у нашем теату. Ово гостовање трупе од безмало 100 људи требало је да увелича Дан Народног позоришта и надам ће проблеми у нашој кући до тада бити решени, те да нећемо наше драге пријатеље дочекивати у штрајку", навео је Хубач. 

Додао је да је представа "Иванов" селектована за наредни Фестивал МИТЕМ, уз напомену да је то својеврсни куриозитет јер, како каже, ниједно позориште из региона није имало ту част да са две представе у временском оквиру од четири сезоне учествује на овој престижној смотри европских театара. 

Указао је и да ансамбл Драме Народног позоришта 26. новембра очекује учешће на значајном међународном фестивалу у румунског граду Клужу са представом "Родољупци". 

"Пре тога би 24. новембра требало да одиграмо 'Боливуд' на Фестивалу праизведби у Алексинцу, али то неће бити могуће уколико будемо у штрајку", закључио је Хубач. 

број коментара 0 пошаљи коментар