Сећање на великог задужбинара, Коларчева награда Културном дневнику РТС-а

Илија Милосављевић Коларац је пре 140 година основао Фонд којем је касније завештао сву своју имовину. Желео је да подржи штампање књига на ћирилици, и да културу и науку учини свима доступнијима. Сећање на један од највећих задужбинарских потеза у српској историји обележено је данас у Коларчевој задужбини.

Фонд је на почетку помагао сирочад и сиромашне. Педесет година касније отворена је и зграда Коларчеве задужбине – "да шири научна знања и схватања, развија утицај примењених наука у народном животу и привреди...". Ове године за допринос том циљу награђени су професор Учитељског факултета у Београду Александар Јовановић, Српски пословни клуб "Привредник" и Културни дневник РТС-а.

Небојша Брадић, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма, истиче да је то највећи преносилац и креатор уметничког програма на целом медијском простору.

"У том смислу ми смо лидери. Место које добија Културни дневник признањем Коларчеве задужбине на неки начин институционализује ову нашу форму и даје јој ту велику видљивост", каже Брадић.

Коларчева задужбина данас организује концерте, изложбе, научна предавања, часове страних језика, издаје књиге...

Директорка Коларчеве задужбине Јасна Димитријевић истиче да они праве традицију за будућност и воде рачуна о будућим генерацијама.

Каже да нови дигитални програми представљају пажњу према новим посетиоцима и публици, коју очекују и након 140 година постојања.

Годишњицу задужбине увеличали су сликар Мице Поптсис који је имао најбољу изложбу у претходној сезони, и млади виолончелиста Филип Томић.

број коментара 0 пошаљи коментар