Kњига Миладина Ћулафића коју су писала деца

О наивном, спонтаном и духовитом језику детета, сведочи књига Миладина Ћулафића "Господар солитера и друга чуда". Та збирка мудролија бележених од предшколског узраста до средње школе, проглашена је најбољим остварењем за децу на Сајму књига у Београду.

"Месец има очи. А знаш зашто месец има очи? Да види кад је дан а кад је ноћ... Сијалица је као сова, дању спава а ноћу лети... Кад мрав сретне џина, је л' он падне у несвест?... Је ли зна сфинга наш језик?... Је ли шумар спада у природу - то су неки од исказа које је Миладин Ћулафић чуо од свог сина и бележио током његовог најранијег доба. 

Годинама касније стигла су и унукова питања и чуђења. Књига садржи и необичне реченице из писама која су деца слала Политикином забавнику али и резоне из ђачких писмених задатака док је аутор предавао у школи.

"Ја сам од деце добио књигу коју они никад не би могли од мене да добију и то говори и о томе да децу треба слушати, не само тражити од њих да нас слушају и постављати им питања јер никада не знамо, који одговор ћемо на то питање да добијемо", каже Миладин Ћулафић.

Дете је, чини се, некада много више пипадало себи, говорило из себе, а сада је под притиском медија и веома рано тоне у обичне реченице из света око њега захваљујући чуду од мобилног телефона, додаје Ћулафић.

"Треба дете да остане само са собом и да се бави оним што долази као једна потреба из њега и да се тако изражава", каже писац.

Књига која прати учење језика, спознавање света и неспутану маштовитост током одрастања обогаћена је цртежима деце из вождовачког вртића "Љоља". Настала, како сам Ћулафић воли да каже, преписивањем од деце, драгоцена је и родитељима и васпитачима, заправо сваком човеку жељном животне ведрине.

број коментара 0 пошаљи коментар