Концерти у Солуну у част жртава и хероја Великог рата

Поводом 100 година од окончања Првог Светског рата, у Солунском културном центру крај Зејтинлика одржана је свечана духовна академија. Концерте су одржала два хора - грчки "Света Касијана" и црквена певачка дружина "Бранко" из Ниша .

Две заставе пријатељских земаља, симболи Солуна и Ниша и хорови из Србије и Грчке. Две стилски различите интерпретације, у част жртава и хероја Великог рата, а порука иста.

"Четрнаест година се познајемо и сарађујемо, још док је патријарх Иринеј био eпископ у Нишу. Певамо о љубави, миру и слободи. Ово је наш други наступ у Солуну", напомиње диригент хора "Света Касијана" Марија Харалабио.

У сали репрезентативног здања, адаптираног пре двадесет година за потребе Европске престонице културе, нишки певачи представили су се духовним, али и родољубивим песмама о Србији старијег и новијег датума.

Грчка публика била је одушевљена наступом два хора, нарочито извођењем грчких песама на српском језику и српских на грчком.

"Надам се да је тај утисак о Србима остао и да је то на неки начин још једна тапија у којој мери је српска музика једно велико благо које нас представља у свету и које нас заиста уводи у породицу културних народа Европе", каже Сара Цинцаревић, диригент црквене певачке дружине "Бранко".

Нишлије су током боравка одржали помен страдалима на Српском војничком гробљу у Зејтинлику и увеличали светковину поводом доласка у Солун дара са Хиландара, верне копије иконе Богородице Тројеручице.

број коментара 0 пошаљи коментар