Најављен штрајк упозорења у Народном позоришту

У Народном позоришту у Београду и даље је драма. Док глумци траже оставку управника, његов поглед уперен је ка Немањиној 11. С друге стране, премијерка Ана Брнабић каже да сви, а самим тим и Управни одбор националног театра, морају да сносе одговорност за ситуацију. Ипак додаје да ће Влада решити проблем.

Штрајк упозорења у Народном позоришту заказан је за сутра у 19.45 и трајаће 60 минута. Синдикат је одлуку о томе доставио Влади, Министарству културе, Управном одбору и управнику.

Оставку Дејана Савића траже због непримерених иступа у јавности, несавесног пословања и игнорисања вишегодишњих молби да се побољшају услови рада.

"За нас као чланове Синглуса и остале запослене у Народном позоришту једино решење у овом тренутку јесте смена. Свакако прва инстанца је Управни одбор, који све време скида одговорност са себе и говори да није надлежан, што просто није тачно. Следећа инстанца јесте Министарство културе, које може да разреши дужности Управни одбор и да предложи смену управника Влади. Никоме није у интересу да Народно позориште стане", наводи Ивана Ненадовић, продуцент у Народном позоришту и председница синдиката Синглус.

Управник Народног позоришта у телефонском разговору за РТС каже да је све већ рекао и да не подноси оставку.

"Мој мандат припада Влади Србије. Немам законски разлог да поднесем оставку", каже Савић

Штрајк упозорења биће одржан у фоајеу сцене "Раша Плаовић". Затим ће, у складу са ситуацијом, бити размотрени следећи кораци.

"Да ли је могуће да, након тога што је држава толико учинила да се отвори Народни музеј, Музеј савремене уметности, да сада, после тог напора, дозвољава да због Дејана Савића имамо под знаком питања репертоар Народног позоришта?", пита глумац Хаџи Ненад Маричић.

У Министарству културе, за РТС кажу да се интензивно ради на превазилажењу кризе и да се разматрају све опције.

Разрешење ситуације "чекају" Бора Станковић, Бранислав Нушић, Иво Андрић и други великани драмске, оперске и балетске сцене, чија су дела планирана за јубиларну сезону. У историји дугој 150 година, то је садашњост националног театра.

Остали аутори: Снежана Стаменковић Јојић
број коментара 0 Пошаљи коментар