Изложба Пупину и Велимировићу у част

Поводом ослобођења града у Првом светском рату, у шабачком Народом музеју, отворена је изложба "Звонари слободе" Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића. Поставка је посвећена двојици великана, Михајлу Пупину и Николају Велимировићу који су ширили славу и част Србије у англосаксонским земљама, у време када је судбина народа зависила од труда изузетних појединаца.

Идворски пастир и монах, два су пријатеља која су свој народ волела више од своје загледаности у највише врхове науке и теологије. Вера, а не брига, водила их је кроз живот.

"Сусрели су се, заволели и били велики пријатељи, а од тог пријатељства српском народу је било много боље, сарађивали, дружили, подржавали. Михајло Пупин финансијски, свети владика Николај духовно", рекао је ауторка изложбе "Звонари слободе" Александра Нинковић Ташић.

Споменица јужних Словена штампана је пре једног века у Лондону, као прво слово на енглеском језику којим се тражи заштита културне баштине.

Уредник и финансијер књиге био је Пупин а супервизор епископ Николај.

На изложби се први пут може видети и америчка застава, коју су у руке српских добровољаца у Америци ставили искрени пријатељи, како би је пронели на Солунском фронту и показали савезништво.

"Остали су пријатељи до краја живота, заједно су учинили много за српски народ, немерљив је њихов допринос у Првом светском рату. Писмо Пупина који је упутио Николи Пашићу 1921. године на најбољи начин сведочи о томе колико је владика Николај учинио за српски народ током Великог рата у САД", рекао је аутор изложбе "Звонари слободе" Бранислав Станковић.

Слушали су жеље обичних људи и оставили златне путоказе јер, како је говорио Пупин: "Ко се поноси својим селом, породицом и својим народом, тај је на добром путу да се цео свет поноси њиме".

број коментара 0 пошаљи коментар