Изложба "Доајени ФПУ" у Галерији РТС-а

У Галерији РТС-а вечерас је отворена изложба готово 100 радова поводом 70 година Факултета примењених уметности. Изложба траје до 30. новембра.

Изложба "Доајени ФПУ" представља готово 100 радова стваралачких личности и педагога, који су однеговали генерације управо оних аутора, чије се креативне идеје и производи и данас прате, вреднују и који неминовно утичу на функционални, естетски али и духовни карактер окружења и сензибилитет за уметничко.

Поздравну реч на отварању изложбе имао је члан Савета за ликовно стваралаштво РТС-а, професор емеритус Чедомир Васић.

Потом су се присутнима обратили декан ФПУ Даниела Фулгоси, кустос и аутор изложбе Љубица Јелисавац Катић, док је професор ФПУ Душан Вуксан свечано отворио изложбу.

"Изложба има своју мисију. Није само ревијалног карактера, већ је тематски и студијски изабрана и сложена према датим могућностима. Желели смо да представимо најбоља остварења аутора", истиче Љубица Јелисавац Катић

Посебно се захвалила институцијама и појединцима који су омогућили сабирање изузетних дела различитих техника и материјал за ову прилику, а највише професорима који су својим радом обележили протекле деценије установе и стваралаштва на овим просторима.

Академија примењених уметности у Београду, данас Факултет примењених уметности, почела је са радом тачно пре седамдесет година, у јесен 1948. године.

Следећи идеје, пре свега Баухауса, имала је осам одсека, а структура школе јасно је била испољена већ на првој изложби Академије 1951. године, од када се бележи њена континуирана и брижљиво вођена изложбену активност.

Термин "доајени", у називу изложбе, односи се, пре свега, на наставнички и сараднички кадар школе.

Овде је шире употребљен од очекиваног, јер у години јубилеја вреди поменути све оне личности које су у краћем или дужем временском периоду, посебно допринеле школи.

У панорами имена, поред поменутих, стоје и остали бардови југословенске, односно српске сцене ликовне и примењене уметности 20. и почетка овог века, као што су Александар Томашевић, Богић Рисимовић Рисим, Душан Јанковић, Душан Ристић.

Такође, ту су и дела Богдана Кршића, Милоша Ћирића, Небојше Митрића, Нандора Глида, Нинеле Пејовић, Бранислава Суботића, Анђелке Слијепчевић, Зоре Живадиновић Давидовић, Милана Палишашког, Милуна Видића, Миодрага Вујачића Мирског, Милице Радовановића.

Потом, доајени који су допринели школи су и Александар Додиг, Љубодраг Јанковић Јале, Лидија Мишић, Бранислава Стајевић, Мирјана Исаковић, Миодраг Живковић, Божидар Џмерковић, Миланка Берберовић, Душан Вуксан, Јовица Вељовић, Бранимир Карановић.

Изложба обухвата поједина дела која најпре носе одразе сецесије, предратних и међуратних тенденција, интимизма, експресионизма... односно рефлексије утицаја Париза, Беча, Кракова и других европских уметничких центара, у којима су се образовали неки од аутора.

Имена појединих аутора остаће трајно забележена као имена оснивача тих предмета и одсека, тако да су биографије ових стваралаца неодвојиве од историјата школе, дугог процеса који је довео до данашњих студијских програма: Примењена уметност, Дизајн, и Конзервација и рестаурација.

Одсеци који су данас на ФПУ су: Дизајн ентеријера и намештаја, Примењено сликарство, Примењено вајарство, Керамика, Сценографија, Сценски костим, Костим, Примењена графика, Графички дизајн, Индустријски дизајн, Дизајн текстила, Конзервација и рестаурација као и многих општих и ужих предмета, који се односе на теорију и праксу уметности и дизајна.

број коментара 0 пошаљи коментар