Представљено прво коло сабраних дела Радомира Констатиновића

Фондација "Станислав Винавер" представила је прво коло сабраних дела нашег великог писца и мислиоца Радомира Константиновића. Обиман опус биће штампан у више од тридесет томова и уз објављена, садржаће и необјављена дела.

Био је наш Монтењ, један од најбољих есејиста, човек богатог дара, песник, романописац, филозоф, ангажовани интелектуалац.

Његове речи деловале су једнако снажно са страница књига и с Трећег програма Радио Београда. Био је уздизан и оспораван. Једна књига прва је, многима нажалост једина, асоцијација на име Радомира Константиновића.

Култна "Философија паланке" у којој анализира малограђанштину и крути традиционализам. Али није био писац једне књиге, Напротив, написао је странице и странице недостижне лепоте и мудросит. За 31 том сабраних дела.

"Основни принцип од кога сам кренуо, приређујући ова дела, је да српској култури данас дарујем оно што је апсолутно непознато у његовом делу, оно што је он урадио за књижевну науку, књижевну историју и много тога што је његова романескна стваралачка продукција", објашњава приређивач Гојко Тешић.

Неке књиге показују како треба на модеран начин тумачити српску књижевну традицију, садрже интелектуалну антологију наших песника претходна три века, а сасвим посебан је двопев оца и сина рационалног и ирационалног, реда и нереда, Декартова смрт.

Поред књижевног опуса биће представљена сва критичка рецепција, сведочанство о једном времену. А, саме књиге су сведочанство да је Радомир Константиновић велико име европске књижевности.

број коментара 0 пошаљи коментар