Министар културе Марока посетио Народни музеј

Мухамед ел Араж, министар културе и комуникација Марока, посетио је Народни музеј у Београду у пратњи министра културе и информисања Србије Владана Вукосављевића и директорке националног музеја Бојане Борић Брешковић.

Ел Араж је оценио да је Народни музеј у Београду изузетно важан, јер представља историју једне земље.

Највише су га изненадили изложени експонати који се, како је приметио, не односе само на Србију, него представљају светску баштину.

Ел Араж је у изјави Танјугу констатовао да постоји велики простор за сарадњу између Марока и Србије, како у погледу размене изложби, тако и у области позоришне уметности и музике.

Нагласио је да су врло поносни што је Мароко ове године почасни гост Међународног београдског сајма књига.

"То је за нас велика част и то је добра прилика да ојачамо нашу сарадњу. Министар Вукосављевић и ја разговарали смо о томе да установимо Недељу мароканске културе у Србији и Недељу српске културе у Мароку у оквиру којих би јавност упознали са фестивалима, а касније приказивали филмове српске, односно мароканске продукције", рекао је министар културе.

Ел Араж је подсетио на изузетну сарадњу у области политике између Марока и Србије и додао да је ово прилика да се оснаже и односи у области културе.

Министар Вукосављевић је нагласио, након састанка са својим мароканским колегом, да је постигнут највиши степен сагласности о неопходности даљег побољшања односа у области културе, што се на првом месту односи на већи број превода двеју књижевности.

"Ми ту каскамо. Савремени марокански писци су врло квалитетни, а наша публика их мало познаје. Договорили смо се да интензитет сарадње у тој области буде значајно повећан и предложићемо за почетак да три-четири романа наше класичне књижевности буду преведена у Мароку", рекао је Вукосављевић Танјугу.

Простор за сарадњу у области филма 

Констатовао је и велики потенцијал за сарадњу у области кинематографије, али и између музеја и манифестација.

"Наши људи Мароко углавном познају по изузетним туристичким капацитетима и богатој историји и културном наслеђу, а ми желимо да се институционално више и боље повежемо у области културе", истакао је министар.

Мароко је, напомиње, одувек била пријатељска земља и култура је један од начина да се ти односи унапреде.

У првој половини наредне године биће одржана Недеља мароканске културе у Београду, а до краја 2019. договорено је да се организује Недеља српске културе у Мароку.

Вукосављевић је навео да је договорио са својим колегом да покушају да интензивирају сарадњу филмских центара двеју земаља у погледу копродукција, као и гостовање изложбе мароканског националног музеја у Народном музеју у Београду током наредне или 2020. године.

Министри Вукосављевић и Ел Араж отвориће вечерас на Међународном београдском сајму књига штанд Марока, који је прва арапска земља почасни гост.

На штанду површине 100 квадратних метара, израђеном у оригиналном мароканском стилу, биће представљени најзначајнији национални издавачи, јавне институције и више од 1.000 наслова.

У име земље почасног госта током Сајма књига представиће се писац и уметник Тахар Бен Желун, историчар и генерални секретар Савета мароканске заједнице настањене у иностранству Абдулах Бусуф, који ће поздравити посетиоце на вечерашњем отварању Сајма, списатељица и преводилац Сана Чаири и песникиња Сафае Сижилмаси Идриси, док ће Фарид Ганам одржати сутра концерт у Дому омладине Београд.

број коментара 0 Пошаљи коментар