Почиње 63. Међународни београдски сајам књига

Песник и академик Матија Бећковић отвориће 63. Међународни београдски сајам књига, а у име земље почасног госта Марока присутне ће поздравити историчар и писац Абдулах Бусуф.

До 28. октобра, под слоганом "Радост читања", на површини од 30.000 квадратних метара представиће се око 1.000 издавача из земље и иностранства, од тога 500 директних.

Отварању ће присуствовати министри културе Србије, Марока и Русије, Владан Вукосављевић, Мухамед ел Араж и Владимир Медински који ће нешто касније у сали "Иво Андрић" представити своју књигу "Рат - митови СССР-а 1939-1945" у издању "Службеног гласника".

Мирјана Лукић, саветница генералног директора Београдског сајма, рекла је за РТС да на сајам пре свега треба доћи због вишег нивоа квалитета.

"Посетиоци сајма углавном долазе због нових наслова, који ове године неће изостати, али треба да знају да су се издавачи потрудили да их на квалитетан начин представе", истакла је Лукићева.

Напомиње да су штандови ове године далеко лепши и квалитетнији, те да постоји велики број пратећих програма.

У име земље почасног госта током Сајма представиће се писац и уметник Тахар Бен Желун, списатељица и преводилац Сана Чаири и песникиња Сафае Сижилмаси Идриси, док ће Фарид Ганам одржати 22. октобра концерт у Дому омладине Београд.

Међу бројним гостима из иностранства биће и Сантјаго Ронкаљоло (Перу), Валтер Уго Маи (Португалија), Роберт Симонишек (Словенија), Никола Маловић (Црна Гора), Питер В. Брет (САД), Јелена Сагалович (Русија), Мирјана Витман (Немачка).

Припремљено је више од 500 програма који ће се одвијати у салама и на штандовима издавача.

У програму "Пишем, дакле постојим" биће потретисани еминентни српски писци у разговору са критичарима који прате њихово стваралаштво - Љубица Арсић и Васа Павковић, Горан Петровић и Јана Алексић, Владан Матијевић и Тамара Крстић, Милосав Тешић и Александар Јовановић, Злата Коцић и Јасмина Ахметагић, Милена Марковић и Мухарем Баздуљ.

Програм "Мислити о књизи" отвориће низ питања: какав је статус теоријске литературе, где води популаризација историје, да ли је потребан алтернативни књижевни канон, колико је политика била повезана са књижевношћу у Југославији, има ли табу тема у српској књижевности...

"Време памћења" обухватиће трибине о речницима у српској култури, о утицају класика на савремено стваралаштво, научницима који су нас задужили, односу књижевности и политике, рату као вечној књижевној теми, а све поводом значајних јубилеја у српској књижевности и култури.

Ту су још и програми "Књига ће спасити свет", "Књига у јавности", "Слушање/гледање књига", а програм посвећен књижевности за децу под називом "Бајка о Кратковечној" одвијаће се у сали "Десанка Максимовић" уз учешће писаца Љубивоја Ршумовића, Владимира Андрића, Владиславе Војновић, Јасминке Петровић, Уроша Петровића, Дејана Алексића, Угљеше Шајтинца, Бранка Стевановића.

Биће приређено више изложби, организовани Фестивал стваралаштва младих и Фестивал литературе Медитерана.

Школски дан је 25. октобра, породични дани 22. и 23. октобра.

Биће додељене награде за издавача године, издавачки подухват године, дечију књигу, за најбољег издавача из дијаспоре на српском језику, специјална признања за допринос у области науке, за младог дизајнера и за издавача, књигу или стрип, награда "Богдан Кршић" за најлепшу књигу, награда за најлепшу дечју књигу, као и награде новинара који извештавају са Сајма.

Истовремено ће од 24. до 28. октобра бити организовани Сајам образовања и наставних средстава и Сајам информисања, комуникација и маркетинга "Медија маркет".

Цена појединачних улазница је 250 динара, а за групне посете кошта 150 динара.

број коментара 0 Пошаљи коментар