Небојши Илићу награда "Зоранов брк"

Жири 27. фестивала Дани Зорана Радмиловића одлучио је да награду "Зоранов брк" додели Небојши Илићу за улогу мађарског племића, грофа Андрењија Иштвана у представи "Ноћна стража" Федора Шилија, у режији Бориса Лијешевића, а у извођењу Позоришта Атеље 212.

Жири је радио у саставу Небојша Брадић, позоришни редитељ, Мирослав Радоњић, директор Стеријиног позорја и Ненад Новаковић, директор Народног позоришта Републике Српске. 

Небојша Илић је на прес-конференцији истакао да је он "ускочио" у ову улогу као алтернација Гордану Кичићу, који је због обавеза одсутан ове године из представе.

"Код ускакања је незгодно што сви мисле да си уљез и да ту не припадаш. Испада да они играју представу, а ја и даље пробам, што није ни лоше, мада је мало стресно. Када смо били млади глумци, много смо ускакали. Мислили смо да старији глумци злоупотребљавају нашу младост, али то извежба глумца и у великој мери припреми његов апарат. Ја сам тек сада јако заволео улогу Андрењија Иштвана и полако почињем да се опуштам и да се играм са њом", истакао је Илић. 

Ово је други "Брк" који је Илић освојио на Зорановим данима. Први је добио 2010. године за представу "Чекаоница", такође у режији Бориса Лијешевића.

"Освојити 'Брк' други пут значи много", истиче Илић.

Наводи да је то можда нека потврда наше жеље да припадамо Зорану и да припадамо целој тој генерацији глумаца у Атељеу, да смо због њих почели да се бавимо глумом, да верујемо у позориште у које су они веровали, да имамо однос према послу какав су нам они оставили. 

"То је нека врста етике која је уграђена у наше личности и наше животе које сад ови млади глумци такође усвајају и одржавају и неко сведочанство да је то што је радио Зоран дубоко заорало ту бразду у Атељеу 212, заправо толико дубоко да ће то заувек да се осећа у Зорановом позоришту", нагласио је Илић.

Дани Зорана Радмиловића биће настављени вечерас наступом Народног позоришта "Иван Вазов" из Софије са представом "Кривац" Димитра Димова.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. окт 2018, 10:35) - anonymna GR [нерегистровани]

Komsije

Bas se radujem, njega sam pratila u seriji Komsije, i veoma mi se svideo kako glumi i prica :)) Braaaavoooooo!!!!!