Завршен сајам књига у Франкфурту

Свечаним уручењем Награде за мир Немачког удружења издавача Алеиди и Јану Асману, у Франкфурту је завршен 70. сајам књига, највећи те врсте у свету. Према првим проценама имао је више од 280 хиљада посетилаца.

Алеида Асман истражује културу памћења и доказује да је искрен однос према прошлости неопходан предуслов за миран суживот, записано је у образложењу.

"Друштво, уметност и књижевност имају задатак да преиспитају прошлост и сведоче о њој. Због будућих генерација", каже  каже Алеида Асман, добитница награде.

Јан Асман је проучавао однос религије и насиља и допринео разумевању њене улоге у одржавању мира.

Ангажовање интелектуалаца у борби за мир и слободу говора једнако је важно данас као и када је одржан први Сајам књига у послератној Европи, сагласни су учесници дебата.

Људска врста угрожена страховима и патњом тема је која преовладава романима написаним на енглеском језику, еколошке катастрофе, институционални расизам и ропство.

Значај Франкфурта за свет књиге остао је исти још од времена када је у његовој околини Гутенберг створио пресу. која привлачи пажњу посетилаца који данас читају и електронске књиге. 

Сајам је свечано завршен у најстаријем делу града где је први пут одржан.

У цркви Светог Павла где је уручена Награда за мир тада се окупило 200 немачких издавача. На овогодишњем сајму било их је више од седам хиљада из читавог света.

Остали аутори: Весна Јовановић
број коментара 0 Пошаљи коментар