Шести "Крокодокодил" у позоришту Дадов

Мултимедијалним програмом "У туђим патикама", који је по тексту Јасминке Петровић режирао Владан Ђурковић, у Омладинском позоришту Дадов почео је Шести фестивал за децу "Крокодокодил" који организују удружења Крокодил и ОК-Образовање и култура. Фестивал је посвећен толеранцији и прихватању различитости.

Девојчица Ива и њен пас Рекс воде нас кроз мултимедијалну причу у којој о различитости учимо од дечака, једног ниско надареног и другог високо надареног, па тинејџера који се разликује по боји коже; девојчица од којих једна не чује а друга не види.

Они су јунаци романа "Рико, Оскар и тајанствене сенке" Андреаса Штајнхефела и "Скроз истинит дневник једног повременог Индијанца" Шермана Алексија, стрип новеле: "Суперувце" Сиси Бел и књиге прича "О мачкама, нотама и бубама", Јасминке Петровић.

"Драго ми је што сам ја имала прилике да покажем неке начине на које ја функционишем и да објасним како и људи могу да приђу слепим особама на улици, што многи не знају, многи се тога стиде или не знају неке основне информације", каже Ана Јовчић, студенткиња књижевности и учесница представe.

"Требало би да буде више оваквих пројеката и више могућности у којима бисмо могли да учествујемо и да видимо различитост међу свим особама са инвалидитетом", наводи 16-годишња Анђела Радосављевић.

"Пре представе смо се упознали са особама које не могу да чују и оне су нас училе како да кажемо неке речи на знаковном језику. Било је веома лепо", рекао је 12-годишњи Павле Шипрага, из школе "Владислав Рибникар", који нам је показао који је знак за аплауз.

Текст за представу "У туђим патикама" коју је режирао Владан Ђурковић а извео ансамбл Дадова, написала је књижевница за децу и младе Јасминка Петровић.

"Мислим да је то суштина, да се сви повезујемо, да имамо могућност да комуницирамо на безброј начина и да је заправо лепота света у различитости и стално имамо ту могућност да учимо једни од других", сматра Јасминка Петровић, ауторка текста представе и организаторка "Крокодокодила".

Од ове године "Крокодокодил" ће имати и програм за одрасле, а разговараће се о томе колико је лако или тешко бити различит у нашој земљи.

Фестивал ће до краја јуна путовати у што је могуће више мањих места у Србији, да би програм "У туђим патикама" видела деца која немају контакт са оваквим савременим културним садржајима.

број коментара 0 пошаљи коментар