Почеле "Недеље мађарске културе" у Београду

Пажња мађарске културне дипломатије до краја следеће године усмерена је према Западном Балкану. У шест земаља региона организована је вишемесечна манифестација "Недеље мађарске културе". Програм почиње од Београда и Србије, парадом кроз центар главног града.

Уметници су, звуцима традиционалних инструмената са крова Мађарског културног центра, обележили почетак "Недеља мађарске културе".

"Моја група и ја ходамо на штулама и глумимо. Први пут смо у Београду и драго нам је да можемо грађанима Србије да представимо део мађарске културе", каже Ласло Шиман из групе "Лангалета Гарабонциашок".

Представљени су народни вез, мађарско вино, али омогућено је и враћање у прошла времена. У самом центру Београда, двојица путујућих фотографа измештају вас из времена и простора.

"Треба да се упознамо међусобно, мале земље, мали народи, то се не сме наравно рећи, али сви знамо да имамо светску културу, да имамо оно што вреди показати једни другима", каже директор Одељења Амбасаде Мађарске за културу Kлара Сентђери.

Данашњом фештом отворили су манифестацију која ће трајати више месеци.

Серија програма (сценских, музичких, изложбених) у Србији ће бити реализована од октобра 2018. године до краја фебруара 2019. године.

Манифестацију у Србији отворио је Сегедински савремени балет, а за викенд 13. и 14. октобра 2018. следи спектакуларна "Мађарска фешта" која приказује најбоље елементе мађарског фолклора у центру главног града Србије, у просторијама и околини Одељења за културу Амбасаде Мађарске – Collegium Hungaricum.

Публици ће се представити музичари, плесачи, народни уметници примењене уметности, путујући фотограф и модни репрезенти.

број коментара 0 пошаљи коментар