"Мозаик Великог рата" у Паризу, хероина Милунка Савић као инспирација

У Српском културном центру у Паризу поводом 100 година од завршетка Великог рата Душан Јововић представио је интерактивни пројекат "Мозаик Великог рата". Лик и дело хероине Милунке Савић био је инспирација овог јединственог уметничког дела, које је изазвало изузетну пажњу публике у Паризу.

Портрет великог формата Милунке Савић насликан је у уљу. Класично сликарство у спрези са савременим уметничким изразом, преточено је у мозаик са интерактивним елементима који посматрачу директно пружа увид у страхоте Великог рата кроз које је прошла српска војска.

"Унутар самог пројекта налазе се дигитални кодови на које реагију уређаји који очитавају те видео-снимке и видео-клипове који су аутентични из Великог рата. Комуникација између посматрача који се налази испред тог портрета и комуникација са тим садржајем који се налази унутар њега је у потпуности такав да посматрач више није пасиван него у потпуности активан", објашњава аутор пројектар Душан Јововић.

Прелазак српске војске преко Албаније, краљ Петар покрива промрзле војнике, војска на Крфу и острву Видо, само су неки од снимака који се могу видети захваљујући Филмској секцији коју је основао краљ Петар.

"Око 300 сати невероватних кадрова, аутентичних кадрова не само Великог рата него и периода пред почетак самог рата. Колико је то битно и кључно за наше савремено стваралаштво указује управо податак да је краљ Петар визионарски препознао вредност формирања таквог једног сектора унутар Министарства одбране", каже Јововић.

Душан Јововић аутор је пројекта "Културизација", Теслиног времеплова, аутор је филма "Газиводе, путевима Јелене Анжујске". Излагао је у земљи и иностранству, добитник је више међународних награда на пољу маркетинга и уметности.

број коментара 0 пошаљи коментар