Деведесет година библиотеке у Рековцу

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић присуствовао је Свечаној академији одржаној поводом прославе 90 година постојања Народне библиотеке "Др Милован Спасић" у Рековцу.

Владан Вукосављевић је том приликом рекао да књига има посебну важност у свакој култури.

"Књига је синоним за културу, а култура је пре свега пробрано памћење које је важно за живот и смер заједнице. Зато су и они који су пре деведесет година заснивали библиотеку у Рековцу обезбеђивали напредак не само себи својој генерацији, него и потоњим нараштајима", рекао је Вукосављевић.

Министар је додао да у низу средина наше Србије, библиотека је често једина установа културе.

"Тако је и у Рековцу, малој вароши усред краја који дуго памти. Зато је библиотека не само установа која чува и даје на коришћење књиге и другу библиотечку грађу, него је много више. Зато су установе важне. Јер установе делују по реду и поретку који јамчи испуњење своје културне мисије. У установе треба улагати, одржавати их и чувати. Установе постоје и да омогуће појединачне образовне и културне искораке" казао је Вукосављевић.

У говору министар се осврнуо на лик и дело др Милована Спасића чије име носи библиотека рекавши да је тај образовани и марљиви Левчанин, који је доспео до великих европских универзитетских центара Европе и титуле доктора филозофије, личност која је вредна и ширег памћења.

"Спасићев рад је уграђен у основе српског библиотекарства. Његово уређење библиотеке Попечитељства просвештенија имало је своју концепцијску подлогу. О томе сведочи извештај из 1845. године, у којем не само да описује шта је и како урадио, него и образлаже културолошки смисао књиге и библиотекарства", подсетио је министар.

Уз наду да ће наредни јубилеј бити прослављен у још бољим условима министар Вукосављевић је поручио:

"Нека ова свечаност и ово присећање буду импулс да још даље добацимо. Да чувамо што имамо и унапређујемо наш културни посед у чијем је средишту књига. Да стогодишњицу рековачке библиотеке дочекамо у још бољим општим условима и даљим дометима наших заједничких прегнућа".

Министар је у Галерији библитеке присуствовао отварању дигиталне изложбе "Локално и културно благо Народне библиотеке "Др Милован Спасић у Рековцу - фонд Завичајне збирке" и представљању монографије ове установе.

број коментара 0 пошаљи коментар