Шта је то у породичној ризници, а могло би да буде музеј

Породични албум је прерастао у "Породични музеј", у нову књигу Драгана Лакићевића која описује шта је то у породичној ризници, што би могло бити музеј, духовни и реални.

"Породични музеј" је ауторов музеј који се тиче, како њега самог, тако и шире породице - односно народа.

"А шира породица јесте народ. Не само морачки, већ укупно и српски народ. И духовност тога народа је и моја духовност, у елементима у којима се она зачела, онда када смо први пут читали важне књиге и сретали први пут важне људе са посебним судбинама које нису опште. Они читаоци који буду препознали у свом памћењу и у својој души такве музејске експонете и у портерима људи и у судбинама људи, они су којима сам наменио ове поеме", истиче Драган Лакићевић.

Објашњава зашто га има више у поезији него у прози.

"Можда сам ја мало више песник него прозаист. Ове су поеме као приче могле да буду проза, али њихов емотивни капацитет њих је изломио у стихове и оне су постале поеме. Зато што је у њима осећања, емоција, унутрашњег живота било онолико да поезија претегне у односну на прозу", каже Лакићевић.

У "Породичном музеју" има доста архаичних речи попут речи казивар.

"То је исто део музеја. У музеју су архаичне ствари, па и архаичне речи, архаични предмети по којима се неке речи зову. За те предмете већ нико не зна. Зна само етнографија, али их ја овде некако бележим, приближавам савременом читаоцу и оживљавам на тај начин", напомиње Лакићевић.

Читаоцу тако преостаје да види колико се његов породични музеј подудара са ауторовим.

број коментара 0 пошаљи коментар