Представа о апсолутном злу на отварању Битефа

Синоћ је прологом, представом "Одило. Затамњење. Ораторијум" у режији Драгана Живадинова почео 52. Битеф. Представа је о Одилу Глобочнику, Словенцу који је био у самом врху хијерархије немачког нацистичког устројства.

Одило Глобочник мрачна је фигура словеначке историје, један од оних људи од највећег Хитлеровог поверења, а којег се данас у Словенији готово нико не сећа.

Намера аутора је да се својеврсним ритуалним убијањем његовог имена, свет ослободи нацизма и фашизма, а свакако не заборави ко је био Глобочник.

"Човека који је измислио концентрационе логоре за уништавање, гасне коморе. Сам се хвалио да је убио два милиона људи. То је представа ни о политици, ни о политичком бићу, ни о левим ни о десним, већ представа о апсолутном злу", каже редитељ Драган Живадинов.

Драган Живадинов је уметник занимљиве биографије. Између осталог је оснивач ретроградизма у позоришту и суоснивач Културног центра европских свемирских технологија.

У космонаутском центру "Јуриј Гагарин" ради 22 године и кандидат је за космонаута. 

"Руска космонаутска агенција је отворила простор за развојну уметност, простор за то, да коначно ми уметници истражујемо битне ствари. У мом случају, позориште у бестежинском простору", наводи Живадинов.

На 52. Битефу, вечерас је француска представа "Свита број 3 Европа" која осликава стање у земљама Европске уније, када је реч о поштовању основних вредности.

Остали аутори: Снежана Стаменковић Јојић
број коментара 0 Пошаљи коментар