Почео 52. Битеф

Извођењем представе "Одило. Затамњење. Ораторијум", у режији Драгана Живадинова, у Београду је почео 52. Битеф. Слоган овогодишњег фестивала је "Свет без људи", а у конкуренцији за награде је 10 десет представа.

Овогодишњи Битеф бави се узнемирујућим друштвеним феноменима савременог света. Неколико представа су позоришне инсталације, без глумаца на сцени, па ће тако темом и формом, Битеф покренути публику на размишљање у каквом свету живе.

"Данас почиње Битеф даном пролога који сваке године значи да се враћамо у прошлост, овога пута упућујемо на феномен нацизма, у историјском смислу, представом 'Одило. Затамњење. Ораторијум' која третира судбину једног од најближих Хитлерових сарадника Одила Глобочника Словенца", каже уметнички директор Битефа Иван Меденица.

Према његовим речима, представа уводи гледаоце у главну тематску линију Битефа, а то је третирање феномена екстремне деснице, у савременој Европи и свету, феномена десног популизма, ауторитарних режима, разних видова неслобода, ксенофобија, расизма, које су подведене под слоган ''Свет без људи''.

Вечерас је одржан пролог, а сутра ће 52. Битеф свечано отворити филозоф Срећко Хорват, на сцени Југословенског драмског позоришта где ће бити изведена представа "Свита број 3 Европа", музичка и духовита представа која осликава стање у земљама Европске уније, када је реч о поштовању основних вредности.

број коментара 0 Пошаљи коментар