Како се праве топ листе у књижарама?

У време хиперпродукције књига у читавом свету и мањка времена да се о њима информише, читаоци најчешће бирају дела која заузимају врхове топ листа, а оне се налазе на најуочљивијим местима у свим књижарама.

Они који воле да читају шампионе литерарних топ листа морају да се потруде како би установили које књиге и писци то уистину јесу, јер је у различитим књижарама различит и поредак на листама.

"То нису сасвим објективне, или пак нису уопште објективне топ листе, већ један облик маркетиншке стратегије коју власници књижара и издавачи користе да промовишу своје наслове", објашњава професор Филолошког факултета Александар Јерков.

Било да их сматрају мање или више објективним, сви су сагласни да је важно имати у виду да листе настају на основу података о продаји у књижарама чији су власници издавачке куће.

"Као највећа издавачка кућа у земљи с највећим бројем књижара у свом ланцу, наша топ листа је врло релевантна зато што су књиге доступне највећем броју грађана у целој земљи", истиче пи-ар "Лагуне" Тања Вучковић.

Уредница "Геопоетике" Јасна Новаков истиче да то заиста онда и јесу најчитаније књиге.

"Ако су у питању највеће издавачке куће, које имају највећи број наслова и уједно пласирају своју најчитанију књигу у својој књижари, онда то и јесте најчитанија књига у Србији, ма колико нам је понекад тешко да то прихватимо", рекла је Јасна Новаков.

А, када издавач нема своју књижару, топ листу има само на свом сајту, каже уредница "Геопоетике".

"Та топ листа се формира на основу продаје, али продаје у другим књижарама", објашњава Јасна Новаков.

Тако су топ листе књига, уместо да буду само показатељ продаје често постану и њен подстицај. Јер одреднице, као што су прва, најбоља, најчитанија, добро дођу пропаганди.

"Ја се залажем за то да се направи разлика између критичког мишљења, информисања јавности, и пи-ар стратегије и маркетинга", рекао је професор Јерков.

То подразумева и постојање службе која би пратила податке о продаји и обавештавала јавност. Таква је пракса позната у свету.

Остали аутори: Весна Јовановић
број коментара 0 Пошаљи коментар