Изложба посвећена 100-годишњици пробоја Солунског фронта

Поводом 100-годишњице завршетка Првог светског рата, Удружење за неговање и чување српске баштине "Кајмакчалан", уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, организовало је изложбу посвећену српским војницима на Солунском фронту и успомени на њихова страдања.

Изложба која се одржава у Галерији у Земуну, у Косовској 9, траје до 7. септембра.

Отварање је привукло бројну публику, којој су се обратили председник удружења Станоје Стојковић и аутор изложбе Драган Васић.

У име општине Земун, присутне је поздравио Жељко Кларић. Након свечаног отварања, певачка група "Савска зора" је извела неколико традиционалних песама из периода Великог рата.

"Наше удружење сваке године обилази простор Кајмакчаланског бојишта, уређује, чисти и рестаурира запуштене споменике и војничка гробља српске војске у том региону, и настоји да тако отргне од заборава места страдања наших славних предака. На овој изложби желимо да представимо неке од резултата наших активности и скренемо пажњу јавности на овај изузетно значајан део наше заједничке прошлости", каже Станоје Стојковић, председник удружења "Кајмакчалан".

Драган Васић, аутор изложбе, подсећа да удружење и ове године, на стогодишњицу пробоја Солунског фронта, организује обилазак Кајмакчалана и околине и акцију уређења споменика и гробаља српске војске, у периоду од 8. до 15. септембра.

број коментара 0 Пошаљи коментар