Ерско коло за крај фестивала "Лицидерско срце"

У Ужицу се вечерас завршава десети Међународни фестивал дечјег фолклора "Лицидерско срце", који је ове године окупио 1.300 учесника из 13 земаља. Једна од најлепших и највеселијих манифестација у Србији, традиционално ће бити завршена уз Ерско коло, које су током боравка деца научила.

На Краљевом тргу на Златибору, једној од овогодишњих дестинација Фестивала, показали су богатство културе и традиције земаља из којих долазе, али и учили песме и игре домаћина и припремали се за завршницу Фестивала.

Томаш Загбек из Пољске каже да су учили Ерско коло. "На први моменат чинило ми се да знам да играм Ерско коло. Било је веома забавно и уживао сам", каже Загбек.

Матеј Луха из Словачке истиче да је за сада било одлично. "Уживао сам и забавно је", додаје Луха.

Ива Јелисавчић из КУД "Ера" каже да су били "супер" што се тиче Ерског кола.

Од места до места, од јутра до вечери, током пет фестивалских дана, кроз фолклорне и едукативне радионице, изложбе, играонице и хуманитарне акције, организоване су занимљиве активности за учеснике и публику.

"Ми показујемо нашим гостима како то ми радимо и изводимо, тако и они нас уче како се игра у Турској, Словачкој, како се игра у свим земљама учесницама Фестивала", каже Младен Станић из организационог одбора Фестивала.

Та културна размена је нешто најдрагоценије што се чува на Фестивалу, сматра Станић.

За деценију трајања, "Лицидерско срце" окупило је готово 9.000 младих из целог света, који су уз песме, шарене ношње, осмехе, успомене и нова пријатељства, као и овогодишњи полазници, савладали и нове кораке ерског кола.

Остали аутори: Надежда Гавриловић
број коментара 0 Пошаљи коментар