Посвађани Нушићевци организују два фестивала

У Ивањици се од 2010. одржава обновљена Нушићијада, празник културе, забаве, хумора и сатире. Због одлуке локалне власти у том граду о преузимању организације фестивала, по свему судећи ове године биће две Нушићијаде. Слободна Нушићијада синоћ у Београду, ивањичка наредног викенда у Ивањици.

Да је у Ивањици главна манифестација, грађани вароши на Моравици немају дилему. Иако све подсећа на Нушићеве комаде, верују да поделе не треба бити.

До заплета је дошло крајем марта када су чланови удружења "Кудес" из директног преноса седнице Скупштине општине Ивањица сазнали да више неће бити у организацији фестивала. Зато су, кажу, Нушићевање наставили синоћ, "привремено у изгнанству" – у Београду.

"Ми смо наставили на трагу визије коју смо имали, а то је да правимо једну слободну, веселу, радосну манифестацију на којој се може чути и шала и смех као нека последња одступница слободног човека", каже Вера Јовановић из Удружење грађана "Кудес".

На питање који је фестивал главни – ивањички или београдски, Јовановићева је одговорила: "Ми ово не правимо да би неко био главни, а неко споредни".

"Нушићијада", чију је организацију од ове године преузела Општина Ивањица, биће одржана од 24. до 26. августа и то је, кажу, недвосмислено једина таква манифестација.

"Било каква друга импровизација, приватна журка, било какав скуп не може се назвати фестивал 'Нушићијада'. 'Нушићијада' не припада било ком удружењу, ни општини као институцији. 'Нушићијада' припада грађанима општине Ивањица који су је основали, обновили и обдржали до дана данашњег у самом граду, у нашој варошици", каже Момчило Митровић, координатор "Нушићијаде".

"Ко тебе јадом ти њега Нушићијадом" слоган је овогодишње ивањичке манифестације у част великог комедиографа коју је од обнављања посетило око 200.000 људи.

Остали аутори: Силвија Пашајлић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 19. авг 2018, 11:32) - Neša [нерегистровани]

Ah...

Zavadi pa vladaj...

(недеља, 19. авг 2018, 11:03) - Teodor [нерегистровани]

(Ne)sumnjiva lica

Pitanje nije bilo "zašto pravite", nego koja je "Nušićijada" glavna? Hajde, beogradski "organizatori", odgovorite na pitanje koje je postavljeno?

(недеља, 19. авг 2018, 10:18) - anonymous [нерегистровани]

Кубичанствен

Нушић нам се и у гробу смеје.... Ми смо неизмерна инспирација глупости.