Певање уз гусле на Унесковој листи?

Центар за "Нематеријално културно наслеђе Србије" представио је у Етнографском музеју у престоници истоимену изложбу са 37 елемената уписаних у Национални регистар тог живог наслеђа.

Да Србија има разнолико и веома богато нематеријално културно наслеђе које се преноси на генерације младих које се хватају у коло уверили смо се на представљању пратећег програма изложбе у Етнографском музеју.

Традиционлна народна игра којом смо обогатили Унескову листу Нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Регионални координатор Центра за "Нематеријано културно наслеђе Србије" Снежана Шaпоњић Ашанин каже да је најважније да целокупно нематеријално културно наслеђе има одрживост, односно да има подмладак да је то гарант да ће тај елемент да живи у будућем периоду.

"Па управо због тога довели смо дечије културно-уметничко друштво Бамби фолк степ из Чачка", каже координаторка.

Славили смо и славу и њен упис у Унесков регистар и наздрављали.

У поступку је и усвајање за певање уз гусле. Гуслар, песник и здравичар из Сјенице Вук Пантовић истиче да гусле имају велику моћ, оне подстичу на здраво размишљање. То је, како каже, десетерац.

Данијела Филиповић, аутор изложбе "Нематеријално културно наслеђе Србије" каже да је у процедури уписа за 2018. годину предлог за упис елемента певање уз гусле, односно гусларство.

"Тај предлог је припремљен у марту прошле године и упућен у процедуру Унеска и упућен у Унескову процедуру усвајања. Коначна одлука о томе да ли ћемо имати упис на Унескову репрезентативну листу имаћемо до краја ове године када се одржава заседање међунационалног комитета за нематеријално културно наслеђе", каже Филиповићева. 

Изложбу која је део међународног представљања нематеријалног културног наслеђа Србије прате приграми представљања елемената уписаних у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа. До краја августа представиће се Војводина и Косово и Метохиија.

Остали аутори: Биљана Савић
број коментара 0 Пошаљи коментар