Шта читамо и на основу чега бирамо књиге

Књиге су, као одећа, обућа и храна, постале сезонска роба. Делимо их на оне за плажу, за обичне дане и празнике. А шта највише читамо?

Могу да буду љубавни, историјски, детективски, дела осредњег квалитета писаца који то заправо нису, а важно је само да су романи и биће најчитанији.

"Најчешће траже књиге за плажу, за одмор и неке лаганије варијанте", каже књижар Марко Ђорђевић. 

Његова колегиница Јелена Милановић истиче да има жена које траже љубавне романе, али има и оних које воле да читају трилере, мистерије. 

Оно што су на телевизији серије, то су у књижевности романи. У њима налазимо целину која нам у животу често измиче. 

"То су књиге по којима настају холивудске серије, нека врста холивудске Бе или чак Це продукције у форми књига и врло често је питање могу ли се назвати књигама или је то примењена литература која треба на лак, једноставан, лепршав и површан начин да изрази нека општа места, опште теме", објашњава издавач Гојко Божовић. 

А књижевност, напротив, мора да буде провокативна и да покреће питања. Наравно, сезонски, јавни, медијски трендови нису новост наше епохе, али њихов утицај и вредновање јесу.

"Довољно је, рецимо, сетити се Андрићевог времена и да је у њему Мир Јам била читанија од Андрића, али они који су читали Мир Јам од тога нису правили друштвену параду и није то била основа да завладају друштвеном сценом", каже Божовић. 

Очигледно на књижевни укус утичу некњижевни трендови, што понекад може да буде добро за издавачки посао, али не за књижевност и читаоце. Они тако дођу до најпопуларнијих, а не до најбољих књига.

Док бројност награда није девалвирала њихов значај, а књижевна критика замрла, била су то мерила вредности дела. Сада имамо обиље књига и само још медији поседују моћ да утичу на прави избор.

Остали аутори: Весна Јовановић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 17. авг 2018, 09:02) - anonymna GR [нерегистровани]

Knjizare

Ja sam Grkinja i volim da citam jer knjiga je covekov najbolji prijatelj. Knjigama putujem mislima i osecam se slobodno. Najvise volim istinite price kroz kojih mozemo nesto nauciti. Ipak trenutrno citam Seosku uciteljicu Setolika Rankovica i bas sam odusevljena nacinom pisanja ovog divnog pisaca. KAd god dolazim u Beogradu radujem se sto imate toliko knjizara i da su otvorene toliko sati, moze neko kad god hoce da kupuje i da uvek nadje nadje nesto interesantno. Knjizara je meni omiljeno mesto. Meni je kupovina knjiga nesto najlepse!