Преминуо нобеловац В. С. Најпол

Британски писац и добитник Нобелове награде за књижевност 2001. године Видјадар Сураџпрасад Најпол преминуо је у 86. години, саопштила је његова породица.

Рођен на Тринидаду, Најпол је написао више од 30 књига у којима се бавио колонијализмом и деколонизацијом, егзилом и борбама малог човека у земљама у развоју, а те теме су истовремено илустрација његовог порекла и животног пута.

Рођен је 17. августа 1932. године у породици индијских емиграната, у Енглеску се преселио 1953. године. Енглеску књижевност студирао је на Оксфорду.

Међу најопзнатија дела В.С. Наипола убрајају се "Кућа за господина Бисваса", "У слободној држави" и "Загонетка доласка".

Његову каријеру пратиле су бројне контроверзе јер су му дела била хваљена због саосећања са сиромашнима и прогнанима, био је критичан према колонијализму, али је истовремено многе увредио ароганцијом и шалама на рачун некадашњих поданика британске империје.

"Био је див у свему што је радио и умро је окружен људима које је волео, након живота пуног величанствене креативности и иницијативе", рекла је његова супруга Надира Најпол, преноси АП.

број коментара 0 пошаљи коментар